Manja slova Veća slova RSS
uzkuzk
>

Otvoren put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi

Otvoren put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi
Datum objave: 05.10.2021 13:40 | Autor: uzk

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, PR pres servis -Jačanje javne uprave jedan je od glavnih izazova u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji, a za uspjeh u toj misiji potrebno je konstantno osnaživati ljudske kapacitete, otvarati put digitalnom obrazovanju, jer je ulaganje u znanje dužnost svih. 

To je saopšteno prilikom potpisivanja zajedničke Deklaracije o saradnji između predstavnika Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Uprave za kadrove. 

Državna sekretarka u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović, potpisnica Sporazuma, kazala je da informacione i komunikacione tehnologije igraju ključnu ulogu u pametnom „smart“ ekonomskom razvoju. 

"Misija našeg Ministarstva je efikasna i agilna javna uprava, koja na inovativan način kreira i razvija optimizovane procese i usluge usmjerene ka potrebama građana. Jačanje javne uprave jedan je od glavnih izazova u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji. Kako bismo uspjeli u ovoj misiji, potrebno je da konstantno osnažujemo ljudske kapacitete, upravo zato što je ulaganje u znanje dužnost države, društva, ali i nas kao pojedinaca koji imamo privilegiju da vodimo timove”, kazala je Banović. 

Posebno je zadovoljstvo, što je, kako je rekla, Federalno ministarstvo za ekonomska pitanja i energetiku Savezne Republike Njemačke prepoznalo “naše napore na ovom polju i odlučilo da stupi u institucionalno partnerstvo sa našim Ministarstvom i Upravom za kadrove”.

Smatra da to otvara put digitalnom obrazovanju u javnoj upravi, čime se daje značajan doprinos opštoj digitalizaciji crnogorske administracije.

“U vrijeme brzih promjena u kojima živimo i radimo, znanje treba biti raspoloživo u svakom trenutku na svakom mjestu. Uz pomoć ILIAS platforme, to će biti I moguće. Klasične metode učenja ćemo proširiti i digitalno umrežiti, i na taj način omogućiti javnim službenicima izbor tema koje sami žele da uče, vještina koje žele da razvijaju, što im pruža konstantno usavršavanje na njihovom karijernom putu”, objasnila je Banović.

“Projekat “Podrška procesu digitalizacije obuka iz EU oblasti u javnoj upravi Zapadnog Balkana” implementira već u Albaniji, Kosovu, a uskoro i u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Uvjerena sam da će ovaj projekat, uz podršku naša dva ministarstva, opravdati očekivanja”, rekla je Banović.

V.d direktorice Uprave za kadrove, Jovana Nišavić, rekla je da je pandemija COVID-19 bila inicijator digitalnog zaokreta u sektoru stručnog osposobljavanja i usavršavanja, kako za Upravu za kadrove tako i za sve u Crnoj Gori. 

“Prepoznali smo da se strateški pravac digitalne transformacije Vlade Crne Gore tiče svih oblasti javne uprave, ekonomije i društva, uključujući i oblast upravljanja i razvoja ljudskih resursa, pa je samim tim sticanje digitalnih vještina neophodno za sve zaposlene u javnoj upravi. Veoma sam zadovoljna što nam institucionalno partnerstvo sa njemačkim Federalnim ministarstvom za ekonomska pitanja i energetiku daje priliku da razvijemo digitalni program obuke”, rekla je Nišavić.

Posebno, kako je rekla, cijeni praktičan pristup projekta, koji omogućava zaposlenima da dodatno razvijaju digitalne vještene, da stiču didaktička I tehnička znanja u pogledu digitalnih treninga, a kada su u pitanju teme iz oblasti i prava EU, a putem platforme za učenje.
uzk

Direktorka za evropsku politiku dr Kirsten Šol, kazala je da je Njemačko Federalno Ministarstvo za ekonomska pitanja i energetiku kreiralo novi instrument za unapređenje saradnje poznat kao administrativno partnerstvo, a njegovi ciljevi za ovu i narednu godinu su poboljšanje digitalizacije i povezanosti stručnog obrazovanja i obuka u javnom sektoru Zapadnog Balkana, digitalizacija javne uprave i poboljšanje implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Vođa projekta professor dr Klaus Erdman, pojasnio je da digitalizacija traži povezivanje i saradnju, a sam koncept platforme za digitalno učenje biće predstavljen naredne sedmice na Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana, koji se održava u organizaciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, što će biti naš doprinos ovom važnom regionalnom digitalnom događaju. 

“Zajedno sa menadžerima i trenerima brojnih organizacija radićemo na platformi, kako bismo razvili vještine kod javnih službenika. Podrška Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija na ovom projektu nam je zato esencijalna, posebnu u dijelu IT kompetencija, na čemu smo veoma zahvalni ministarki Tamari Srzentić, timu Uprave za kadrove, kao i ambasadoru Njemačke u Crnoj Gori H.E. Robertu Weberu”, rekao je Erdman. 

Događaju su prisustvovali i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i NJ.E ambasador Savezne republike Njemačke Robert Veber

uzkuzk