Manja slova Veća slova RSS
uzkuzk
>

Vlada utvrdila Kadrovski plan

Datum objave: 01.08.2021 11:26 | Autor: UZK

Ispis Štampaj stranicu


Djelimični Kadrovski plan koji je Vlada utvrdila na sjednici od 30. jula 2021.godine, je pripremljen kroz modernizovanu Centralnu kadrovsku evidenciju, uz velike napore Uprave za kadrove, Ministarstva finansija i socijalnog staranja ali i 15 državnih organa, koji su pokazali odgovornost i spremnost da u zakonom utvrđenom roku izvrše svoju obavezu. Drugi državni organi koji ne ulaze u Kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade Crne Gore su pripremili pojedinačne kadrovske planove za 2021.godinu kroz modernizovanu Centralnu kadrovsku evidenciju.

Ovaj način izrade Kadrovskog plana omogućava kvalitetnije praćenje realizacije Kadrovskog plana i moguće izvještavanje o pokrenutim postupcima zapošljavanja, realizovanim postupcima zapošljavanja po zvanjima, nivoima, kategorijama i trajanju radnog odnosa, kao i postupcima koji nisu realizovani u tekućoj kalendarskoj godini.

Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji usklađeni sa posljednjim izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima i drugim opštim propisima, kao i ažurna Centralna kadrovska evidencija su preduslov i osnova za donošenje Kadrovskog plana, obračuna zarada, prijava za različite module i programe stručnog usavršavanja, ali i za svaku vrstu izvještavanja na kojem temeljimo buduću Strategiju reforme javne uprave i optimizaciju procesa unutar državne uprave.

Državni organi koji ne budu ispunili svoju zakonsku obavezu da u roku dostave podatke o statusnim promjenama službenika u svom organu, u Centralnu kadrovsku evidenciju, neće moći da pripreme Kadrovski plan niti da učestvuju u postupcima zapošljavanja.

Izradom Kadrovskog plana kroz Centralnu kadrovsku evidenciju, dovodi se do ažurnosti podataka u Centralnoj kadrovskoj evidenciji, koja nije uspostavljena od uvođenja instituta Centralne kadrovske evidencije u službenički sistem Crne Gore. Ovaj institut predstavlja jedan od indikatora putem kojeg Evropska komisija mjeri napredak Crne Gore na polju reforme javne uprave i SIGMA radi svoje ocjene na osnovu podataka iz Centralne kadrovske evidencije.

Takođe, na ovaj način se stvaraju preduslovi za realizaciju Centralizovanog obračuna zarada državnih službenika na osnovu ažurnih podataka iz Centralne kadrovske evidencije, koji se pilotiraju od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Za donošenje djelimičnog Kadrovskog plana za organe državne uprave i službi Vlade, imamo podršku naših evropskih partnera i drugih relevantnih institucija, kako bi mogli u što kraćem roku započeti postupke zapošljavanja, koji su odobreni od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ostali organi državne uprave koji nisu dostavili pojedinačne Kadrovske planove, imaće mogućnost da, shodno donijetim zaključcima Vlade Crne Gore, isto urade do 20. septembra 2021. godine, a Uprava za kadrove obavezu da te Kadrovske planove uključi u jedinstveni Kadrovski plan za 2021. godinu.

OBJEDINJENI KP 2021-v1.0