Manja slova Veća slova RSS
uzkuzk
>

Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Datum objave: 14.06.2017 12:26 | Autor: Tatjana Marković

Ispis Štampaj stranicu


Zakon o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem

 

Saopštenje 10.09.2021.: Objavljen Javni poziv za Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji se realizuje desetu godinu zaredom

 

 

Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, objavljen je danas, dok će se prijave podnositi od 15. septembra do 15. oktobra tekuće godine (do 15 časova).

Poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (birou rada / kancelariji) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave (eUprave).

Poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za kadrove i preko portala elektronske uprave (eUprave).

Uputstvo za podnošenje Prijave za sve poslodavce preko portala eUprave se nalazi na portalu eUprave www.euprava.me.

Korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Program se pokazao kao veoma uspješan, s obzirom na to da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

Javni poziv za učešće u programu stručnog osposobljavanja

OBRAZAC 1 - prijava poslodavca

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Ugovor o stručnom osposobljavanju

Izvještaj o obavljanju stručnog osposobljavanja

TIM ZA SPROVOĐENJE PROGRAMA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA LICA SA VISOKIM OBRAZOVANJEM ZA 2022.GODINU

 

Uvjerenje o obavljenom stručnom osposobljavanju