Мања слова Већа слова РСС
узкузк
>

Истраживање о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у јавном сервису РТЦГ и другим јавним емитерима

Датум објаве: 08.12.2021 10:56 | Аутор: УЗК

Испис Штампај страницу


У складу са Акционим планом за спровођење Стратегије мањинске политике 2019-2023 за период 2021-2022. година, Министарство правде, људских и мањинска права и Управа за кадрове спроводе истраживање у циљу прикупљања података за израду Информације о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у јавном сервису РТЦГ и другим јавним емитерима, коју треба реализовати до краја 2021. године.

Наиме, Устав Црне Горе у члану 79 тачка 10 јемчи мањинама право на сразмјерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе. Такође, Закон о мањинским правима и слободама даје исте гаранције, како у законодавним тијелима, тако и у државним органима и органима локалне самоуправе. Стратегијом мањинске политике, као изразу политичке воље Владе Црне Горе за свеукупан однос према мањинским заједницама, ово питање има централно мјесто.

Основни циљ спровођења истраживања јесте прикупљање података о националној структури запослених, како бисмо у даљем раду, имали основу за спровођење уставне и законске гаранције. Прикупљени подаци ће бити коришћени само за поменуте сврхе, неће се злоупотребљавати, а комплетан процес ће се одвијати у складу са законским рјешењима о тајности личних података.

У сарадњи са Министарством правде, људских и мањинских права, Управа за кадрове је утврдила Упитнике за спровођење истраживања и исти доставили координаторима задуженим за истраживање у јавном сервису РТЦГ и другим јавним емитерима.

Координатори су у обавези да доставе упитнике свим службеницима, а након тога попуњене упитнике прослиједе Управи за кадрове, најкасније до 22.12.2021. године, и то у прилогу акта у којем ће бити назначен укупан број запослених код тог емитера и колико је упитника попуњено од стране испитаника.

Попуњавање упитника је добровољно.

Упитник за спровођење истраживања о заступљености мањинских народа и других мањинских националних заједница у јавном сервису РТЦГ и другим јавним емитерима

За додатне информације:
Владана Мирановић, бр.тел:067/885-558